Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης στις σχέσεις



Ποτέ δεν γνωρίζετε κάποιον μέχρι να προσπαθήσετε να τον αφήσετε. Πολλές γυναίκες που είδαν διάφορες μορφές σωματικής κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας στους γάμους των γονιών τους, ορκίζονται ότι δεν θα χρειαστούν ποτέ  το ίδιο είδος θεραπείας στις δικές τους σχέσεις. Ωστόσο, πολλοί επικεντρώνονται τόσο σε σωματικές μορφές κακοποίησης, που λείπουν συχνά τα προειδοποιητικά σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης, τουλάχιστον μέχρι να βρεθούν στην παγίδα μιας συναισθηματικά καταχρηστικής σχέσης.


Έχοντας θέσει την ταμπέλα της κακοποίησης μόνο σε σωματική κακοποίηση, όπου η κοινωνία μας εξακολουθεί να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό αυτό το γνωμικό, οι γυναίκες σε αυτές τις περιπτώσεις συχνά αισθάνονται ότι εάν δεν χτυπηθούν, δεν υφίστανται κακοποίηση και επομένως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρονται, ή να ξεκινήσουν ένα διαζύγιο ή μια διάλυση της σχέσης.

Αν ανατράφηκατε σε περιβάλλον κακοποίησης, μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα να ζείτε μέσα σε έναν κύκλο βίας, που περιλαμβάνει συναισθηματικές μορφές βίας, όπως απειλές για την ιδιωτική ζωή και έλεγχο της καθημερινότητας . Ακόμη και αν το συνειδητοποιήσετε αυτό και αισθάνεστε σίγουροι ότι θέλετε να αποκτήσετε διαζύγιο ή να αφήσετε την τοξική σχέση, οι κακοποιοί έχουν πολλά κόλπα  για να σας κάνουν να πιστεύετε ότι είστε υπερβολική. 

                                        Σημάδια ότι κακοποιήστε:

  •  Απειλές. Ένας κακοποιός μπορεί να σας απειλήσει να σας εκθέσει με τρόπο που θα σας ενοχλήσει, ή μπορεί να απειλήσει να πάρει κάτι σημαντικό μακριά από σας, όπως τα χρήματα, το σπίτι σας ή ακόμα και τα δικά σας παιδιά.

  • Έλλειψη σεβασμού για το απόρρητο σας. Αυτό είναι συχνά ένα λεπτό σημάδι της συναισθηματικής κακοποίησης. Ο σύντροφος σας μπορεί να ελέγξει τα ιδιωτικά σας μηνύματα είτε με hacking, είτε άμεσα επιμένοντας να τους δώσετε τους κωδικούς πρόσβασης για όλους τους λογαριασμούς email και social media.

  • Καταστροφή ιδιοκτησίας. Αυτό φράζει τη γραμμή μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης. Ένας καταχρηστικός σύντροφος μπορεί να σπάσει ή να "χάσει" κάτι που ξέρει ότι έχει νόημα σε σας ως έναν τρόπο να σας τιμωρήσει και να σας υπενθυμίσει τη δύναμη που κατέχει πάνω σας.

  • Αποξένωση. Οι καταχρηστικοί σύντροφοι θέλουν συχνά να ελέγχουν με ποιους σας επιτρέπεται να έχετε ουσιαστικές συνδέσεις και πόσο βαθιά πρέπει να επιτρέπεται η εκτέλεση αυτών των συνδέσεων. Αυτό σημαίνει ότι, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να αισθανθείτε σα να έχετε χάσει κάποιες από τις πιο υποστηρικτικές σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένεια, επειδή ο σύντροφός σας δεν ενέκρινε.

  • Υπερβολική δώρα. Δίνουν δώρα μετά από μια πάλη ως ένδειξη για το πόσο σας νοιάζονται ή, ως απειλή που σας υπενθυμίζει όλη τη γενναιοδωρία τους, ίσως να χάσετε ως συνέπεια, αν επιλέξετε να φύγετε. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μπορεί να τους ακούσετε να λένε πράγματα όπως: "Φυσικά σ 'αγαπώ. Σου αγόρασα αυτό το ______. " "Σου αγοράζω τόσα πολλά ωραία πράγματα, αν και δεν εκτιμάς τίποτα από αυτά  που κάνω. Όλοι οι άλλοι βλέπουν ό,τι έχεις και θα ήθελαν ο σύζυγός τους να ήταν σαν εμένα...Αν με αφήσεις, δεν θα έχεις ποτέ αυτό το ______.

  • Έλεγχοι πόρων. Οι σύντροφοι σας μπορούν να ελέγξουν οικονομικούς ή άλλους πόρους ως μορφή τιμωρίας ή ως τρόπο διατήρησης του ελέγχου στη σχέση, προκαλώντας σας να πιστεύετε ότι δεν θα είστε σε θέση να φροντίζετε τον εαυτό σας (και τα παιδιά σας, αν τα έχετε) αν προσπαθήσετε να φύγετε. Οι εν λόγω πόροι δεν περιορίζονται απαραιτήτως σε χρήμα. Μπορεί να περιορίσει την πρόσβασή σας στο αυτοκίνητό σας, στο κινητό σας τηλέφωνο, στην ασφάλιση υγείας και πολλά άλλα.

  • Εξαπάτηση. " Η εξαπάτηση θεωρείται από ορισμένους ως τρόπος με τους οποίο ο σύντροφος σας συνδέεται με άλλους και το αποκρύπτει από εσάς. Αυτό μπορεί να πάρει τη μορφή μυστικών μηνυμάτων, κωδικών ονομάτων στη λίστα επαφών του τηλεφώνου του, να βγει έξω και να αρνηθεί να σας πει πού κατευθύνεται. Συχνά, βλέπουμε μια ακόμη χειρότερη πλευρά του συντρόφου  όταν προσπαθούμε να αφήσουμε τη σχέση. Μερικές φορές αν έχετε υποστεί συναισθηματική κατάχρηση κατά τη διάρκεια του γάμου ή της σχέσης σας, μπορείτε να περιμένετε ότι αυτές οι τακτικές θα συνεχιστούν πολύ αφότου φύγετε. Η εγκατάλειψη των συντρόφων  που είναι συναισθηματικά χειριστικοί απαιτεί περισσότερο σχεδιασμό και περισσότερη υποστήριξη από την τυπική και απαιτεί συχνά τη συμβουλή των επαγγελματιών. 
                       

                                           Η βία είναι το όπλο των αδύναμων


https://youtu.be/IsY_fc51Sn8

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

September

Οι πρώτες ψιχάλες ήρθαν και έπεσαν απαλά στο πρόσωπο μου καθώς μύριζα το νωπό χώμα. Σεπτέμβρης...ο μήνας που λατρεύω. Ο μήνας που με κάνει να αισθάνομαι, πως ίσως και να υπάρχει κάτι από μαγεία, εκεί έξω στο απέραντο σύμπαν. Η ενέργεια του φθινοπώρου σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις και γρήγορα να βάζεις νέους στόχους. Νέα θέλω με ζωντάνια, με όρεξη για δημιουργία. Αναπολώ το καλοκαίρι για μια στιγμή. Παγώνω την εικόνα στο μυαλό μου. Θάλασσα, αλμύρα στα μαλλιά, παγωτό στο χέρι. Αυτή η ξεγνοιασιά είναι υπέροχη, όμως μετά από λίγο την βαριέσαι. Νιώθεις πως ο χρόνος κολλάει. Όταν το σώμα ξεκουράστει μετά αρχίζει μια ανικανοποίητη δίψα για κάτι διαφορετικό. Εκεί έρχεται ο Σεπτέμβρης που σου θυμίζει ότι τελειώνει αυτή η ανεμελιά αλλά έρχονται νέα πράγματα. Η ρουτίνα όσο κι αν μας βαραίνει καμμία φορά έχει την χάρη της. Ξέρεις τι έχεις να κάνεις. Το προγραμμα σου συναντά την εκτίμηση για τον ελεύθερο χρόνο σου. Πέφτοντας τα πρώτα φύλλα στα πόδια μου θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρή. Ν

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα. Οι διαταραγμένοι γονείς είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου ότι είναι. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται σαν να είναι οι πιο φυσιολογικοί γονείς και ούτε τα παιδιά τους, ούτε κανείς άλλος, δεν γνωρίζει ότι δέχονται τις επιδράσεις των διαταραχών τους, μέχρι να είναι πολύ αργά. Μερικοί γονείς είναι φανερά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, είτε σεξουαλικά είτε σωματικά. Στην περίπτωση αυτή, η κακοποίηση είναι προφανής και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι κακοποιούνται και συνειδητοποιούν ότι έχουν πληγωθεί. Ως εκ τούτου, όσο οδυνηρό και να είναι, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να την αναγνωρίσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη που τους προκαλείται από αυτήν. Τι συμβαίνει όμως όταν η κακοποίηση δεν γίνεται εύκολα συνειδητή; Οι γονείς που είναι περισ

Ο θυμός μέσα στη σχέση

Ο θυμός αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει συναισθήματα, τα οποία ποικίλουν σε ένταση ξεκινώντας από την ήπια ενόχληση ή τον εκνευρισμό μέχρι την έντονη οργή και το μένος.  Μαθαίνουμε πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρατηρώντας αυτούς που μας φροντίζουν καθώς και επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές οι οποίες λειτούργησαν στο παρελθόν. Εμπειρίες, οι οποίες βιώσαμε κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, είναι αυτές που έχουμε εσωτερικεύσει και στη συνέχεια εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας.  Οι αντιλήψεις μας σχετικά με τον τρόπο που οι άλλοι (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές) διαχειρίζονται τον θυμό αλλά και με το πώς οι εκφράσεις του δικού μας θυμού έχουν αντιμετωπιστεί κι έχουν γίνει ή όχι αποδεκτές από αυτούς, επιδρούν σημαντικά στον τρόπο που αργότερα θα ανταποκριθούμε στον θυμό μας και στον θυμό των άλλων.                                             Χαρακτηριστικά του θυμού  Ο θυμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητα σχετίζεται με πλήθος αρ