Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τι είναι αυτό που καθορίζει το φύλο μας?


Η ομοφυλοφιλία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις: όμοιος + φύλο + φιλία, που σημαίνει «αυτός που είναι φίλος του ιδίου φύλου». Ευρύτερα όμως έχει καθιερωθεί ως «η ερωτική έλξη και/ή σεξουαλική επαφή ατόμου προς άτομο του ιδίου φύλου».


Η ομοφυλοφιλία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αρνητικά κυρίως από την εκκλησία που την θεωρεί αμαρτία, αλλά και σε πολλές κοινωνίες είναι στιγματισμένη  ως ανεπιθύμητη και μη αποδεκτή συμπεριφορά. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να υπάρχει αποδοχή και δεν διαφέρουν σε μεταχείριση τα άτομα με διαφορετική σεξουαλική προτίμηση που δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλους τους ανθρώπους, εκτός από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.

 Το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού ανέρχεται το ποσοστό των ομοφυλόφιλων. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναγκάζεται να κρύψει την σεξουαλική του ταυτότητα ή να έχει μια φανερή σχέση όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Πολλοί δυστυχώς ακόμη και σε εργασιακό περιβάλλον γίνονται αντικείμενα χλευασμού, ακόμη και βίας!  Αυτό πολλές φορές δημιουργεί στο άτομο ψυχολογικά προβλήματα.

Η γενικότερα αρνητική στάση απέναντι στο γεγονός της ομοφυλοφιλίας έχει ψυχολογική βάση, διότι θεωρείται ως «αφύσικη έλξη» επειδή ξεφεύγει από το καθιερωμένο σχήμα του αρσενικού που ζευγαρώνει με το θηλυκό με σκοπό τη διαιώνιση του είδους. Η στάση αυτή βασίζεται στην λογική ότι η φύση έφτιαξε δύο διαφορετικά φύλα με σκοπό το ένα να έλκεται από το άλλο. Η απόκλιση λοιπόν από το κανόνα δημιουργεί φόβο και ως συνήθως ο φόβος έχει την ρίζα του στην άγνοια.


                             Τι είναι λοιπόν αυτό που καθορίζει το φύλο μας;

 Όταν η μαία κρατάει το νεογέννητο βρέφος στα χέρια της βασίζεται αποκλειστικά στην ανατομία του όταν μας ανακοινώνει «είναι αγοράκι». Στην πραγματικότητα ο καθορισμός του φύλου δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση διότι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Στο καίριο ερώτημα της ομοφυλοφιλίας αν: «Γεννιόμαστε ομοφυλόφιλοι ή γινόμαστε;» η επιστήμη δυσκολεύεται να απαντήσει, καθ’ ότι η μελέτη της ομοφυλοφιλίας παρουσιάζει μερικά μοναδικά προβλήματα.

Καταρχάς οι ερευνητές δυσκολεύονται να αποφασίσουν σύμφωνα με ποια κριτήρια θα θεωρήσουν κάποιο άτομο ως ομοφυλόφιλο. Ποιος λοιπόν θεωρείται ομοφυλόφιλος;
Προκειμένου ν’ απαντηθεί το ερώτημα αυτό, οι επιστήμονες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να στηριχθούν στην συχνότητα της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς, ή στην ηλικία που αυτή εμφανίστηκε, ή στην παρουσία ομοφυλοφιλικών φαντασιώσεων.

                              Η έρευνα τελικά έχει εστιασθεί σε τέσσερα σημεία:


  • - Στις δομικές μετρήσεις του εγκεφάλου
  • - Στα γενετικά δεδομένα
  • - Στις οικογενειακές τάσεις
  • - Στις ανατομικές ομοιότητες
Από το σύνολο των αποτελεσμάτων στις μελέτες των παραπάνω τεσσάρων ενοτήτων, φαίνεται ότι ενώ η γενετική είναι πιθανό να διαδραματίζει τον ρόλο της στην ομοφυλοφιλία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στο σεξουαλικό προσανατολισμό. 

Αυτό που καθορίζει το φύλο μας, επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες όπως τα γονίδια, ο εγκέφαλος, οι ορμόνες, τα εσωτερικά γεννητικά όργανα και το περιβάλλον.
Οι δυνατοί συνδυασμοί αυτών των παραγόντων είναι αναρίθμητοι!

ΒΗΜΑΤΑ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΡΡΕΟΥΣΑΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥ ΑΤΟΜΟΥ

Οι παρακάτω παράγραφοι αναδεικνύουν τρόπους στους ομοφυλόφιλους άντρες (gays) και γυναίκες (λεσβίες), να ξεπεράσουν την δυστυχία που μπορεί να βιώνουν από την καταπίεση της πραγματικής τους φύσης και την απόρριψη της ομοφυλοφιλίας τους από το κοινωνικό περίγυρο.
Στην απόρριψη της πραγματικής τους φύσης καταλήγουν κάποιοι άνθρωποι λόγω των προκαταλήψεων της κοινωνίας και την πίεση που δέχονται από την οικογένεια. Ωστόσο, η καταπίεση της πραγματικής τους φύσης, οδηγεί μόνο σε περισσότερη δυστυχία μακροπρόθεσμα.
Οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι συμφωνούν ότι το να έχουν αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία τους είναι σαν να «έχουν πετάξει ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους τους» και αισθάνονται ευτυχία.

 Πως καταλαβαίνεις ότι είσαι gay ή λεσβία;
Αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία για το σεξουαλικό σου προσανατολισμό τότε πιθανότατα δεν είσαι 100% ετεροφυλόφιλος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναπτύξεις σίγουρα ,αποκλειστικά, ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Εάν όμως τελικά διαπιστώσεις ότι ελκύεσαι ερωτικά μόνο από άτομα του ιδίου φύλου, τότε πιθανότατα είσαι gay ή λεσβία.

 Δεν μπορείς να αλλάξεις τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό.
Υπάρχουν απειροελάχιστες ενδείξεις ότι μια τέτοια αλλαγή μακροπρόθεσμα είναι επιτυχημένη. Μπορεί να σταματήσεις αν θέλεις να κάνεις σεξ με άτομα του ιδίου φύλου, αλλά οι επιθυμίες σου θα παραμείνουν τουλάχιστον ίδιες, αν όχι εντονότερες. Η δε έλλειψη «δράσης», προκαλεί μεγάλο στρες που οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις και άλλες σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Ανάπτυξε την αυτοπεποίθηση σου.
Φτιάξε μία λίστα με τις αρετές σου και τα χαρακτηριστικά σου. Μπορεί να είσαι ευγενικός, να είσαι πιστός φίλος, να είσαι ευχάριστος, ή υπομονετικός, να έχεις ωραία μάτια ή ψηλό κορμί, ή ακόμα ένα ωραίο χαμόγελο. Το να είσαι gay ή λεσβία είναι τόσο μέρος του εαυτού σου, όσο οι αρετές σου και τα χαρακτηριστικά σου.

 Εκδηλώνομαι.
Ένα σημαντικό βήμα στην αποδοχή της ομοφυλοφιλίας σου είναι να ανοιχτείς σε αυτό το θέμα και να δείχνεις στους άλλους ότι τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και είσαι εντάξει με αυτό που είσαι. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν και το αποδέχονται, τόσο πιο εύκολο θα είναι για σένα ν’ αποδεχτείς τον εαυτό σου. Βρες μια ομάδα υποστήριξης με ομοφυλόφιλους φίλους όπου θα μπορείς να μιλήσεις. Μην περιοριστείς όμως σε παρέες που αποτελούνται μόνο από gay άτομα και λεσβίες. Θα δεις ότι η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας σου από straight φίλους σου, σημαίνει πολλά. Προσπάθησε να είσαι ανοιχτός με την σεξουαλικότητα σου, τόσο σε ένα κατεξοχήν ομοφυλόφιλο περιβάλλον, όσο και μέσα σε μία ετεροφυλόφιλη κοινωνία, όπου και όταν αυτό είναι ασφαλές. Δείξε στους ανθρώπους ότι είσαι ένας ισορροπημένος άνθρωπος που απλά συμβαίνει να είναι ομοφυλόφιλος.


https://youtu.be/IsY_fc51Sn8

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

September

Οι πρώτες ψιχάλες ήρθαν και έπεσαν απαλά στο πρόσωπο μου καθώς μύριζα το νωπό χώμα. Σεπτέμβρης...ο μήνας που λατρεύω. Ο μήνας που με κάνει να αισθάνομαι, πως ίσως και να υπάρχει κάτι από μαγεία, εκεί έξω στο απέραντο σύμπαν. Η ενέργεια του φθινοπώρου σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις και γρήγορα να βάζεις νέους στόχους. Νέα θέλω με ζωντάνια, με όρεξη για δημιουργία. Αναπολώ το καλοκαίρι για μια στιγμή. Παγώνω την εικόνα στο μυαλό μου. Θάλασσα, αλμύρα στα μαλλιά, παγωτό στο χέρι. Αυτή η ξεγνοιασιά είναι υπέροχη, όμως μετά από λίγο την βαριέσαι. Νιώθεις πως ο χρόνος κολλάει. Όταν το σώμα ξεκουράστει μετά αρχίζει μια ανικανοποίητη δίψα για κάτι διαφορετικό. Εκεί έρχεται ο Σεπτέμβρης που σου θυμίζει ότι τελειώνει αυτή η ανεμελιά αλλά έρχονται νέα πράγματα. Η ρουτίνα όσο κι αν μας βαραίνει καμμία φορά έχει την χάρη της. Ξέρεις τι έχεις να κάνεις. Το προγραμμα σου συναντά την εκτίμηση για τον ελεύθερο χρόνο σου. Πέφτοντας τα πρώτα φύλλα στα πόδια μου θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρή. Ν

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα. Οι διαταραγμένοι γονείς είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου ότι είναι. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται σαν να είναι οι πιο φυσιολογικοί γονείς και ούτε τα παιδιά τους, ούτε κανείς άλλος, δεν γνωρίζει ότι δέχονται τις επιδράσεις των διαταραχών τους, μέχρι να είναι πολύ αργά. Μερικοί γονείς είναι φανερά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, είτε σεξουαλικά είτε σωματικά. Στην περίπτωση αυτή, η κακοποίηση είναι προφανής και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι κακοποιούνται και συνειδητοποιούν ότι έχουν πληγωθεί. Ως εκ τούτου, όσο οδυνηρό και να είναι, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να την αναγνωρίσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη που τους προκαλείται από αυτήν. Τι συμβαίνει όμως όταν η κακοποίηση δεν γίνεται εύκολα συνειδητή; Οι γονείς που είναι περισ

Ο θυμός μέσα στη σχέση

Ο θυμός αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει συναισθήματα, τα οποία ποικίλουν σε ένταση ξεκινώντας από την ήπια ενόχληση ή τον εκνευρισμό μέχρι την έντονη οργή και το μένος.  Μαθαίνουμε πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρατηρώντας αυτούς που μας φροντίζουν καθώς και επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές οι οποίες λειτούργησαν στο παρελθόν. Εμπειρίες, οι οποίες βιώσαμε κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, είναι αυτές που έχουμε εσωτερικεύσει και στη συνέχεια εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας.  Οι αντιλήψεις μας σχετικά με τον τρόπο που οι άλλοι (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές) διαχειρίζονται τον θυμό αλλά και με το πώς οι εκφράσεις του δικού μας θυμού έχουν αντιμετωπιστεί κι έχουν γίνει ή όχι αποδεκτές από αυτούς, επιδρούν σημαντικά στον τρόπο που αργότερα θα ανταποκριθούμε στον θυμό μας και στον θυμό των άλλων.                                             Χαρακτηριστικά του θυμού  Ο θυμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητα σχετίζεται με πλήθος αρ