Οι σχέσεις είναι ζωντανές, εξελίσσονται μαζί με εμάς και ακολουθούν την πορεία στην οποία τις θέτουμε. Δεν υπάρχει τέλεια σχέση όπως δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως ότι με την αγάπη και την φροντίδα όλα τα πράγματα γίνονται ομορφότερα. Αγάπη και φροντίδα χρειάζεται και η σχέση για να ανθίσει και να μας προσφέρει στιγμές ευτυχίας.
Το να εκφράζουμε λεκτικά τα συναισθήματά μας βοηθάει στο να καταλάβει ο σύντροφο πως νιώθουμε και τι πραγματικά θέλουμε. Το θέλω είναι θεμιτό να ακούγεται αντί του πρέπει. Δεν είναι δεσμευτικό ούτε υποχρεώνει το άλλο άτομο να εκπληρώσει το πρέπει, με το άγχος αν θα το κάνει καλά. Η επίρριψη ευθυνών είναι άσχημη κατάσταση γιατί μπαίνουν άμυνες ανάμεσα στο ζευγάρι και φεύγουν από τον στόχο του να είναι αγαπημένοι με σωστή βάση και κοινά θέλω.
Επίσης καλό είναι οι αποφάσεις και οι γνώμες να μένουν σταθερές για να υπάρχει κλίμα ασφάλειας στη σχέση. Η παραδοχή λαθών είναι κάτι που βοηθά την σχέση γιατί ο εγωισμός μπαίνει στην άκρη και η συγνώμη έρχεται να επουλώσει τυχόν λάθη. Με ηρεμία και με το να μάθει το ζευγάρι να ακούει πραγματικά τον σύντροφό του, αυξάνεται η πιθανότητα για μια υγιή σχέση. Επίσης για μια υγιή σχέση χρειάζεται εκτός από την επικοινωνία να υπάρχει ο σεβασμός.
Σεβασμός για τον εαυτό, τον σύντροφο, αλλά και τους συνανθρώπους σας. Είναι εξίσου σημαντικός ο σεβασμός προς τους άλλους όσο και ο σεβασμός για τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε την αξιοπρέπεια σας και να μην επιτρέπετε καταχρήσεις και κακομεταχείριση στο όνομα της αγάπης. Σε μια περίοδο κρίσης διατηρήστε την αξιοπρέπεια σας, πείτε ειλικρινά τι αισθάνεστε και μην σταματήστε να αγωνίζεστε για τη σχέση προσπαθώντας να βελτιώσετε πράγματα που και εσείς καταλαβαίνετε πως κάνετε λάθος ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί.
Η αγάπη, η επικοινωνία και ο σεβασμός είναι βασικοί πυλώνες για την μακροημέρευση μιας σχέσης αλλά είναι και τα τρία κύρια συστατικά για να θεωρείται μια σχέση ολοκληρωμένη.
Μέσα στην σχέση μας, η ανάγκη για ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία είναι καθοριστική. Έχω μάλιστα παρατηρήσει, μέσα από την κλινική μου εμπειρία, πώς η έκβαση μιας σχέσης στο πέρασμα των χρόνων είναι στενά συνυφασμένη με τον τρόπο που θα επιλέξει το ζευγάρι να διαχειριστεί την επικοινωνία του αλλά και τον τρόπο που θα διεκδικήσει την επικοινωνία αυτή.
Συνηθίζουμε να λέμε πως η επικοινωνία είναι ο «βασιλικός δρόμος» για την διατήρηση μιας ζωντανής, υγιούς και ισορροπημένης σχέσης.
Αυτό που οι σύντροφοι είναι απαραίτητο να αντιληφθούν, είναι πως επικοινωνία σημαίνει καταρχήν «ακούω» κι έπειτα «μιλάω»: ακούω χωρίς να σκέφτομαι τι θα απαντήσω, ακούω χωρίς άμυνες και διάθεση κριτικής. Ακούω έχοντας την διάθεση να καταλάβω στην ουσία του, αυτό που ο σύντροφός μου προσπαθεί να μου επικοινωνήσει. Επικοινωνία σημαίνει δίνω και παίρνω, εκφράζω τις επιθυμίες μου αλλά και αφουγκράζομαι και εμπεριέχω τις επιθυμίες του άλλου.
Όταν ένα ζευγάρι αντιλαμβάνεται την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο, θα μπορέσει ευκολότερα να διατηρήσει μια υγιή και ζωντανή σχέση από ότι ένα ζευγάρι που διατηρεί μια άνιση επικοινωνία όπου επικρατεί ο χρεωστικός μονόλογος («εσύ φταις για όλα»).
Στο πέρασμα των χρόνων οι σχέσεις δοκιμάζονται, οι άνθρωποι αλλάζουν και οι ανάγκες τους διαφοροποιούνται.
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τηλεπάθεια, πρέπει να λες ανοιχτά στους άλλους τι είναι αυτό που θέλεις (Patricia Jakubowski,).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου