Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τρόποι επικοινωνίας σε ένα ζευγάρι

Οι σχέσεις είναι ζωντανές, εξελίσσονται μαζί με εμάς και ακολουθούν την πορεία στην οποία τις θέτουμε. Δεν υπάρχει τέλεια σχέση όπως δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. 
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως ότι με την αγάπη και την φροντίδα όλα τα πράγματα γίνονται ομορφότερα. Αγάπη και φροντίδα χρειάζεται και η σχέση για να ανθίσει και να μας προσφέρει στιγμές ευτυχίας.


Το να εκφράζουμε λεκτικά τα συναισθήματά μας βοηθάει στο να καταλάβει ο σύντροφο πως νιώθουμε και τι πραγματικά θέλουμε. Το θέλω είναι θεμιτό να ακούγεται αντί του πρέπει. Δεν είναι δεσμευτικό ούτε υποχρεώνει το άλλο άτομο να εκπληρώσει το πρέπει, με το άγχος αν θα το κάνει καλά. Η επίρριψη ευθυνών είναι άσχημη κατάσταση γιατί μπαίνουν άμυνες ανάμεσα στο ζευγάρι και φεύγουν από τον στόχο του να είναι αγαπημένοι με σωστή βάση και κοινά θέλω.


Επίσης καλό είναι οι αποφάσεις και οι γνώμες να μένουν σταθερές για να υπάρχει κλίμα ασφάλειας στη σχέση. Η παραδοχή λαθών είναι κάτι που βοηθά την σχέση γιατί ο εγωισμός μπαίνει στην άκρη και η συγνώμη έρχεται να επουλώσει τυχόν λάθη. Με ηρεμία και με το να μάθει το ζευγάρι να ακούει πραγματικά τον σύντροφό του, αυξάνεται η πιθανότητα για μια υγιή σχέση. Επίσης για μια υγιή σχέση χρειάζεται εκτός από την επικοινωνία να υπάρχει ο σεβασμός.

Σεβασμός για τον εαυτό, τον σύντροφο, αλλά και τους συνανθρώπους σας. Είναι εξίσου σημαντικός ο σεβασμός προς τους άλλους όσο και ο σεβασμός για τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει να διατηρείτε την αξιοπρέπεια σας και να μην επιτρέπετε καταχρήσεις και κακομεταχείριση στο όνομα της αγάπης. Σε μια περίοδο κρίσης διατηρήστε την αξιοπρέπεια σας, πείτε ειλικρινά τι αισθάνεστε και μην σταματήστε να αγωνίζεστε για τη σχέση προσπαθώντας να βελτιώσετε πράγματα που και εσείς καταλαβαίνετε πως κάνετε λάθος ώστε η κατάσταση να εξομαλυνθεί.

Η αγάπη, η επικοινωνία και ο σεβασμός είναι βασικοί πυλώνες για την μακροημέρευση μιας σχέσης αλλά είναι και τα τρία κύρια συστατικά για να θεωρείται μια σχέση ολοκληρωμένη.

Μέσα στην σχέση μας, η ανάγκη για ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία είναι καθοριστική. Έχω μάλιστα παρατηρήσει, μέσα από την κλινική μου εμπειρία, πώς η έκβαση μιας σχέσης στο πέρασμα των χρόνων είναι στενά συνυφασμένη με τον τρόπο που θα επιλέξει το ζευγάρι να διαχειριστεί την επικοινωνία του αλλά και τον τρόπο που θα διεκδικήσει την επικοινωνία αυτή.

Συνηθίζουμε να λέμε πως η επικοινωνία είναι ο «βασιλικός δρόμος» για την διατήρηση μιας ζωντανής, υγιούς και ισορροπημένης σχέσης.

Αυτό που οι σύντροφοι είναι απαραίτητο να αντιληφθούν, είναι πως επικοινωνία σημαίνει καταρχήν «ακούω» κι έπειτα «μιλάω»: ακούω χωρίς να σκέφτομαι τι θα απαντήσω, ακούω χωρίς άμυνες και διάθεση κριτικής. Ακούω έχοντας την διάθεση να καταλάβω στην ουσία του, αυτό που ο σύντροφός μου προσπαθεί να μου επικοινωνήσει. Επικοινωνία σημαίνει δίνω και παίρνω, εκφράζω τις επιθυμίες μου αλλά και αφουγκράζομαι και εμπεριέχω τις επιθυμίες του άλλου.

Όταν ένα ζευγάρι αντιλαμβάνεται την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο, θα μπορέσει ευκολότερα να διατηρήσει μια υγιή και ζωντανή σχέση από ότι ένα ζευγάρι που διατηρεί μια άνιση επικοινωνία όπου επικρατεί ο χρεωστικός μονόλογος («εσύ φταις για όλα»).

Στο πέρασμα των χρόνων οι σχέσεις δοκιμάζονται, οι άνθρωποι αλλάζουν και οι ανάγκες τους διαφοροποιούνται.

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τηλεπάθεια, πρέπει να λες ανοιχτά στους άλλους τι είναι αυτό που θέλεις (Patricia Jakubowski,).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

September

Οι πρώτες ψιχάλες ήρθαν και έπεσαν απαλά στο πρόσωπο μου καθώς μύριζα το νωπό χώμα. Σεπτέμβρης...ο μήνας που λατρεύω. Ο μήνας που με κάνει να αισθάνομαι, πως ίσως και να υπάρχει κάτι από μαγεία, εκεί έξω στο απέραντο σύμπαν. Η ενέργεια του φθινοπώρου σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις και γρήγορα να βάζεις νέους στόχους. Νέα θέλω με ζωντάνια, με όρεξη για δημιουργία. Αναπολώ το καλοκαίρι για μια στιγμή. Παγώνω την εικόνα στο μυαλό μου. Θάλασσα, αλμύρα στα μαλλιά, παγωτό στο χέρι. Αυτή η ξεγνοιασιά είναι υπέροχη, όμως μετά από λίγο την βαριέσαι. Νιώθεις πως ο χρόνος κολλάει. Όταν το σώμα ξεκουράστει μετά αρχίζει μια ανικανοποίητη δίψα για κάτι διαφορετικό. Εκεί έρχεται ο Σεπτέμβρης που σου θυμίζει ότι τελειώνει αυτή η ανεμελιά αλλά έρχονται νέα πράγματα. Η ρουτίνα όσο κι αν μας βαραίνει καμμία φορά έχει την χάρη της. Ξέρεις τι έχεις να κάνεις. Το προγραμμα σου συναντά την εκτίμηση για τον ελεύθερο χρόνο σου. Πέφτοντας τα πρώτα φύλλα στα πόδια μου θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρή. Ν

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα. Οι διαταραγμένοι γονείς είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου ότι είναι. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται σαν να είναι οι πιο φυσιολογικοί γονείς και ούτε τα παιδιά τους, ούτε κανείς άλλος, δεν γνωρίζει ότι δέχονται τις επιδράσεις των διαταραχών τους, μέχρι να είναι πολύ αργά. Μερικοί γονείς είναι φανερά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, είτε σεξουαλικά είτε σωματικά. Στην περίπτωση αυτή, η κακοποίηση είναι προφανής και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι κακοποιούνται και συνειδητοποιούν ότι έχουν πληγωθεί. Ως εκ τούτου, όσο οδυνηρό και να είναι, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να την αναγνωρίσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη που τους προκαλείται από αυτήν. Τι συμβαίνει όμως όταν η κακοποίηση δεν γίνεται εύκολα συνειδητή; Οι γονείς που είναι περισ

Ο θυμός μέσα στη σχέση

Ο θυμός αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει συναισθήματα, τα οποία ποικίλουν σε ένταση ξεκινώντας από την ήπια ενόχληση ή τον εκνευρισμό μέχρι την έντονη οργή και το μένος.  Μαθαίνουμε πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρατηρώντας αυτούς που μας φροντίζουν καθώς και επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές οι οποίες λειτούργησαν στο παρελθόν. Εμπειρίες, οι οποίες βιώσαμε κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, είναι αυτές που έχουμε εσωτερικεύσει και στη συνέχεια εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας.  Οι αντιλήψεις μας σχετικά με τον τρόπο που οι άλλοι (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές) διαχειρίζονται τον θυμό αλλά και με το πώς οι εκφράσεις του δικού μας θυμού έχουν αντιμετωπιστεί κι έχουν γίνει ή όχι αποδεκτές από αυτούς, επιδρούν σημαντικά στον τρόπο που αργότερα θα ανταποκριθούμε στον θυμό μας και στον θυμό των άλλων.                                             Χαρακτηριστικά του θυμού  Ο θυμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητα σχετίζεται με πλήθος αρ