Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Διαζύγιο και παιδί


Διαζύγιο, μια λέξη με τόσο ηχηρή και επώδυνη διαδικασία για το ζευγάρι που παίρνει την απόφαση, αλλά και για τα παιδιά που επωμίζονται τις συνέπειες.
Αρχικό κομμάτι του διαζυγίου όταν έχει περάσει από  το νομικό πλαίσιο, είναι η επιμέλεια του παιδιού, που αφορά την ανατροφή, την επίβλεψη, την εκπαίδευση και την διαμονή του.

 Είθισται την επιμέλεια να την παίρνει η μητέρα, όταν βρίσκεται σε φυσιολογική ψυχολογική κατάσταση και δεν είναι χρήστης ουσιών. Δικαιώματα όμως έχει εξίσου και ο πατέρας τα οποία προσφωνούνται στο δικαστήριο. Η ψυχολογία του παιδιού είναι το πιο σημαντικό σε αυτή την διαδικασία καθώς ενδέχεται να τραυματιστεί ψυχικά, αν δεν γίνει σωστός χειρισμός και από τους δύο γονείς, αλλά και από το οικείο περιβάλλον του.

Οι γονείς θα πρέπει να έχουν ξεκάθαρη εικόνα προς το παιδί, πως διαζύγιο έχουν οι ίδιοι μεταξύ τους και όχι με το παιδί, επειδή ο ένας από τους δύο δεν θα μένει κάτω από την ίδια στέγη. Θα πρέπει οι γονείς να μην εμπλέκουν και να μην ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ το παιδί τους για την επίλυση των δικών τους ζητημάτων. Το παιδί δεν θα πρέπει να διερωτάται με ποιανού το μέρος είναι, ούτε να παίρνει θέση ή να δίνει λύσεις.

Η απόφαση του διαζυγίου καλό είναι να ανακοινώνεται και από τους δύο γονείς μαζί, χωρίς φωνές,τσακωμούς και ύβρεις. Να εξηγούνται με απλούς όρους, γιατί διακόπτεται η σχέση και να αναφέρονται τόσα, όσα μπορεί ένα παιδί να επεξεργαστεί, χωρίς να τραυματιστεί ψυχικά.

Τα παιδιά τείνουν να νιώθουν ενοχές και έχουν το αίσθημα της εγκατάλειψης, γι αυτό θα πρέπει οι γονείς, ανεξάρτητα από την σχέση τους να λειτουργούν όπως πριν στο κομμάτι του παιδιού.
Όταν τα παιδιά έχουν θυμό και επιθετικότητα, καλό είναι να μην βλέπουν ένταση μεταξύ των γονιών και να υπάρχει η αίσθηση ασφάλειας και από τους δύο προς το παιδί.

Η συμβουλευτική γονέων και παιδιών μπορεί να βοηθήσει να επιλυθεί η ανησυχία που νιώθει ένα παιδί αλλά και να φέρει την ισορροπία στο ζευγάρι που ενώ έχει λήξει η σχέση δεν παύει να υπάρχει ο δεσμός που τους ενώνει.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

September

Οι πρώτες ψιχάλες ήρθαν και έπεσαν απαλά στο πρόσωπο μου καθώς μύριζα το νωπό χώμα. Σεπτέμβρης...ο μήνας που λατρεύω. Ο μήνας που με κάνει να αισθάνομαι, πως ίσως και να υπάρχει κάτι από μαγεία, εκεί έξω στο απέραντο σύμπαν. Η ενέργεια του φθινοπώρου σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις και γρήγορα να βάζεις νέους στόχους. Νέα θέλω με ζωντάνια, με όρεξη για δημιουργία. Αναπολώ το καλοκαίρι για μια στιγμή. Παγώνω την εικόνα στο μυαλό μου. Θάλασσα, αλμύρα στα μαλλιά, παγωτό στο χέρι. Αυτή η ξεγνοιασιά είναι υπέροχη, όμως μετά από λίγο την βαριέσαι. Νιώθεις πως ο χρόνος κολλάει. Όταν το σώμα ξεκουράστει μετά αρχίζει μια ανικανοποίητη δίψα για κάτι διαφορετικό. Εκεί έρχεται ο Σεπτέμβρης που σου θυμίζει ότι τελειώνει αυτή η ανεμελιά αλλά έρχονται νέα πράγματα. Η ρουτίνα όσο κι αν μας βαραίνει καμμία φορά έχει την χάρη της. Ξέρεις τι έχεις να κάνεις. Το προγραμμα σου συναντά την εκτίμηση για τον ελεύθερο χρόνο σου. Πέφτοντας τα πρώτα φύλλα στα πόδια μου θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρή. Ν

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα. Οι διαταραγμένοι γονείς είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου ότι είναι. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται σαν να είναι οι πιο φυσιολογικοί γονείς και ούτε τα παιδιά τους, ούτε κανείς άλλος, δεν γνωρίζει ότι δέχονται τις επιδράσεις των διαταραχών τους, μέχρι να είναι πολύ αργά. Μερικοί γονείς είναι φανερά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, είτε σεξουαλικά είτε σωματικά. Στην περίπτωση αυτή, η κακοποίηση είναι προφανής και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι κακοποιούνται και συνειδητοποιούν ότι έχουν πληγωθεί. Ως εκ τούτου, όσο οδυνηρό και να είναι, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να την αναγνωρίσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη που τους προκαλείται από αυτήν. Τι συμβαίνει όμως όταν η κακοποίηση δεν γίνεται εύκολα συνειδητή; Οι γονείς που είναι περισ

Ο θυμός μέσα στη σχέση

Ο θυμός αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει συναισθήματα, τα οποία ποικίλουν σε ένταση ξεκινώντας από την ήπια ενόχληση ή τον εκνευρισμό μέχρι την έντονη οργή και το μένος.  Μαθαίνουμε πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρατηρώντας αυτούς που μας φροντίζουν καθώς και επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές οι οποίες λειτούργησαν στο παρελθόν. Εμπειρίες, οι οποίες βιώσαμε κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, είναι αυτές που έχουμε εσωτερικεύσει και στη συνέχεια εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας.  Οι αντιλήψεις μας σχετικά με τον τρόπο που οι άλλοι (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές) διαχειρίζονται τον θυμό αλλά και με το πώς οι εκφράσεις του δικού μας θυμού έχουν αντιμετωπιστεί κι έχουν γίνει ή όχι αποδεκτές από αυτούς, επιδρούν σημαντικά στον τρόπο που αργότερα θα ανταποκριθούμε στον θυμό μας και στον θυμό των άλλων.                                             Χαρακτηριστικά του θυμού  Ο θυμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητα σχετίζεται με πλήθος αρ