Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκείνο το μικρό παιδί


Αποτέλεσμα εικόνας για children with balls


Άνοιξα τα μάτια μου και είδα το ρολόι στον τοίχο να με κοιτάει όλο νόημα. Μα πως μπορεί να μου μιλάει αυτό το ρολόι σκέφτηκα, τι είναι αυτό που κόλλησε τα μάτια μου  πάνω του? Τότε όλες οι στιγμές πέρασαν από μπροστά μου και είδα πόσο πίσω έμεινα, μέσα σε μια θορυβώδη καθημερινότητα που αγνοεί τις ανθρώπινες ψυχές. Μια ζωή σε έναν αγώνα που δεν έχει τέλος και εκείνες οι στιγμές που άξιζαν πίσω δεν γυρίζουν.

Πέρασαν τόσα χρόνια από τότε που έτρεχα στη γειτονιά της γιαγιάς μου με τα κοντά παντελονάκια και με το παγωτό φράουλα στο χέρι. Η γιαγιά μου φώναζε που ανέβαινα σε εκείνο το άσπρο ποδήλατο και περνούσα τον δρόμο αστραπιαία χωρίς να με νοιάζει τίποτα και κανείς. Το μόνο που ήθελα ήταν να παίξω με εκείνη την σκισμένη μπάλα που την κλωτσούσα με μανία και γελούσα τόσο δυνατά που εκείνο το καφέ σκυλάκι του παππού μου η Ίρμα γάβγιζε σαν τρελή.

Ήμουν ανέμελο παιδί ερωτευμένο με την ίδια τη ζωή, με ένα χαμόγελο που ήταν σαν κόσμημα λαμπερό και πολύτιμο. Τίποτα δεν είχε αξία και σημασία εκτός από εκείνα τα απογεύματα που πήγαινα πάνω κάτω με ενέργεια και χαρά. Ο παππούς και η γιαγιά μου βράχοι δίπλα μου αν η μάνα μου με μάλωνε τόση αγάπη δεν την καταλάβαινα, τέτοια αλήθεια δεν ξαναβρήκα εκείνα τα μάτια τους με αγκάλιαζαν τρυφερά. Ακόμα τα ψάχνω σε άδεια βλέμματα και σκιές ανθρώπων αλλά δεν είναι πουθενά.

Ξανακοιτάω το ρολόι και καταλαβαίνω πως η απειλή είναι ο χρόνος δίχως νόημα που απλά περνάει χωρίς να έχει ψυχή. Έχουμε τα πάντα εμείς οι ενήλικοι αλλά δεν έχουμε ένα... την αλήθεια. Την αλήθεια γι αυτό που αγαπάμε, την αλήθεια γι αυτό που δεν μας αρέσει, την αλήθεια γιατί πονάμε! Ξεχάσαμε εκείνο το μικρό, ανέμελο και ζωηρό παιδί μέσα μας που δεν φοβάται τις φωτιές ούτε και τους δράκους. Παλεύει με όλους για την μπάλα που είναι δική του, τους φίλους του δεν τους ξεχνά ποτέ και εκείνο το παγωτό φράουλα τόσο πολύ το λατρεύει.

Ο χρόνος δεν μας κάνει κακό. Εμείς του κάνουμε που τον αγνοούμε. Τον αφήνουμε να περνάει γιατί θεωρούμε δεδομένο το επόμενο λεπτό και εκεί, είναι η παγίδα που μας καθηλώνει σε ένα σκοτεινό συναίσθημα γεμάτο τίποτα και ψεύτικο χαμόγελο.

Ξέρω πολλούς που θα ήθελαν να παίξουν σε εκείνη τη γειτονιά και να γελάσουν με όλη τους την ψυχή αλλά κοιτάζουν συνέχεια εκείνο το ρολόι που τους κάνει να πιστεύουν και αύριο μέρα είναι...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

September

Οι πρώτες ψιχάλες ήρθαν και έπεσαν απαλά στο πρόσωπο μου καθώς μύριζα το νωπό χώμα. Σεπτέμβρης...ο μήνας που λατρεύω. Ο μήνας που με κάνει να αισθάνομαι, πως ίσως και να υπάρχει κάτι από μαγεία, εκεί έξω στο απέραντο σύμπαν. Η ενέργεια του φθινοπώρου σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις και γρήγορα να βάζεις νέους στόχους. Νέα θέλω με ζωντάνια, με όρεξη για δημιουργία. Αναπολώ το καλοκαίρι για μια στιγμή. Παγώνω την εικόνα στο μυαλό μου. Θάλασσα, αλμύρα στα μαλλιά, παγωτό στο χέρι. Αυτή η ξεγνοιασιά είναι υπέροχη, όμως μετά από λίγο την βαριέσαι. Νιώθεις πως ο χρόνος κολλάει. Όταν το σώμα ξεκουράστει μετά αρχίζει μια ανικανοποίητη δίψα για κάτι διαφορετικό. Εκεί έρχεται ο Σεπτέμβρης που σου θυμίζει ότι τελειώνει αυτή η ανεμελιά αλλά έρχονται νέα πράγματα. Η ρουτίνα όσο κι αν μας βαραίνει καμμία φορά έχει την χάρη της. Ξέρεις τι έχεις να κάνεις. Το προγραμμα σου συναντά την εκτίμηση για τον ελεύθερο χρόνο σου. Πέφτοντας τα πρώτα φύλλα στα πόδια μου θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρή. Ν

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα. Οι διαταραγμένοι γονείς είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου ότι είναι. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται σαν να είναι οι πιο φυσιολογικοί γονείς και ούτε τα παιδιά τους, ούτε κανείς άλλος, δεν γνωρίζει ότι δέχονται τις επιδράσεις των διαταραχών τους, μέχρι να είναι πολύ αργά. Μερικοί γονείς είναι φανερά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, είτε σεξουαλικά είτε σωματικά. Στην περίπτωση αυτή, η κακοποίηση είναι προφανής και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι κακοποιούνται και συνειδητοποιούν ότι έχουν πληγωθεί. Ως εκ τούτου, όσο οδυνηρό και να είναι, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να την αναγνωρίσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη που τους προκαλείται από αυτήν. Τι συμβαίνει όμως όταν η κακοποίηση δεν γίνεται εύκολα συνειδητή; Οι γονείς που είναι περισ

Εαυτέ μου που είσαι;

Παρατηρώ καθημερινά κάποιος να ψάχνει τον σύντροφο του, την μάνα του, τα κλειδιά του, τον σκύλο του...Όλοι ψάχνουν κάτι, μα κι αν το βρουν, πάλι ανικανοποίητοι είναι. Ένα μεγάλο κενό, σε μια γκρίζα στην καλύτερη περίπτωση, απόχρωση. Κάπου ανάμεσα στο ψάξιμο και στην μεγάλη αφοσίωση στους άλλους, έρχεται η μέρα που εκείνο το κενό αρχίζει να ουρλιάζει μέσα σου. Μα εσύ αναρωτιέσαι τι θέλει; Είσαι λες καλά τα έχεις όλα δουλειά, σύντροφο, οικογένεια, φίλους. Το θάβεις με πιτσιλίσματα ευτυχίας. Ξυπνάς ένα πρωί και ο σύντροφος σε εγκαταλείπει. Ναι σε εγκαταλείπει, εσένα που τα έδωσες όλα. Η οικογένεια σε βάζει στο περιθώριο, γιατί τα χωράφια που πήρες ήταν περισσότερα (σπουδαίος λόγος, ειδικά στην ελληνική οικογένεια). Οι φίλοι άρχισαν να ασχολούνται με τις δικές τους σχέσεις πιο εντατικά. Ο σκύλος σου παραδόξως είναι εκεί. Κι όμως κάτι λείπει... Μα ναι εσύ! Εσύ εαυτέ! Λείπεις γιατί σε εξαφάνισα με την προτεραιότητα που έδωσα στους άλλους. Μην με παρεξηγήσεις δεν θέλω να γίνω εγωιστής!