Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Καταναλωτική μανία


Όταν χτυπηθείτε από το σφάλμα των δαπανών και τα ψώνια πλέον γίνονται με το να σας ζημιώνουν, είναι δύσκολο να απεμπλακείτε μόνοι σας. Το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να αγοράσετε στον εαυτό σας κάτι ωραίο.

 Οι αγορές μπορούν να ενεργοποιήσουν κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο και έτσι είναι μια δύσκολη συνήθεια να ξεφύγουμε. Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια δικλίδα ασφαλείας και  να κάνετε το μυαλό σας να καταλάβει ότι πρέπει να μην ξοδέψετε και άλλα.


                                         Μείνετε απασχολημένοι

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η επιρροή  των αγορών σταματάει μόνο όταν βαρεθείτε ή κουραστείτε. Με το να είστε συχνά απασχολημένοι ενεργοποιείτε ένα αντίδοτο στον εγκέφαλο σας έτσι ώστε να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο των αγορών. 

Ένας πολύ καλός τρόπος για να γεμίσετε το χρόνο σας είναι να αναλάβετε ένα νέο, φθηνό χόμπι. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναλάβετε τη χειροτεχνία, τη ζωγραφική, τα μοντέλα χειροτεχνίας ή κάποια άλλη εργασία που κρατά τα χέρια σας απασχολημένα. Όταν είστε απασχολημένοι, είναι πιο πιθανό να είστε ευχαριστημένοι και λιγότερο πιθανό να βαρεθείτε. Αυτό αποσπά την προσοχή σας από τη δυνατότητα δαπανών.


                                Αναθεωρήστε την ιδέα σας για διασκέδαση

 Για πολλούς ανθρώπους, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να περάσουν μια νύχτα με το να βγούν στην πόλη με φίλους και να απολαύσουν μερικά ποτά. Αυτό είναι πολύ διασκεδαστικό, αλλά είναι επίσης πολύ ακριβό - και μπορεί ακόμη και να είναι επιζήμιο για την υγεία.

 Αρχίστε να επανεξετάζετε την ιδέα σας για διασκέδαση. Δεν χρειάζεται να ξοδεύετε χρήματα για να περάσετε καλά. Προσκαλέστε τους φίλους σας για ένα ποτό στο σπίτι, μπορείτε να περάσετε καλά και να κερδίσετε πολλά χρήματα. Παρακολουθήστε μια ταινία στην τηλεόραση μαζί, πηγαίνετε να σε κάποιο άθλημα παρέα, κάντε μια βόλτα κοντά στην θάλασσα,  ή απλά βρείτε ένα ήσυχο μέρος για να συζητήσετε. Αυτά τα πράγματα μπορούν να είναι πολύ διασκεδαστικά χωρίς να χρειαστεί να σας κοστίσει καθόλου χρηματικά.

                                        Κάντε έναν προϋπολογισμό

 Συχνά, η υπέρβαση πραγματοποιείται επειδή δεν γνωρίζετε πραγματικά πόσα χρήματα έχετε ξοδέψει. Κάντε έναν προϋπολογισμό υπολογίζοντας πρώτα πόσα χρήματα παίρνετε από την δουλειά σας  κάθε μήνα. Τώρα πάρτε οποιαδήποτε μηνιαία έξοδα, όπως λογαριασμούς, ενοίκια ή υποθήκες  και υποχρεώσεις που πληρώνετε.

 Βεβαιωθείτε ότι αυτές οι πληρωμές στις υποχρεώσεις σας είναι συνεπείς από μεριά σας. Αυτό που έχετε αφήσει είναι ο προϋπολογισμός σας. Μπορείτε να εγκαταστήσετε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό σας για να παρακολουθείτε τις δαπάνες σας. Μόλις δείτε πόσα χρήματα δίνετε σε όσα δεν είναι υποχρεώσεις, θα συνειδητοποιήσετε ότι πρέπει να μειώσετε τις άσκοπες αγορές. Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε μια άμεση χρέωση που πηγαίνει από τον τραπεζικό σας λογαριασμό στον λογαριασμό σας ταμιευτηρίου μόλις πληρωθείτε.

                                    Πληρώστε πάντα μετρητά

 Ένα άλλο τέχνασμα για να σταματήσετε να ξοδεύετε τόσο πολύ είναι να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε πιστωτικές κάρτες ή χρεωστικές κάρτες. Τραβήξτε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στην αρχή της εβδομάδας και χρησιμοποιήστε το για όλες τις δαπάνες σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα δείτε φυσικά τα μετρητά που δαπανούν. Όταν χρησιμοποιείτε μια κάρτα, μπορείτε να ξεγελιέστε από το γεγονός ότι δεν είναι πραγματικά μετρητά και δεν καταχωρείται στον εγκέφαλό σας με τον ίδιο τρόπο. 

Η χρήση κανόνα μόνο για μετρητά παρέχει επίσης περισσότερους περιορισμούς. Δεν θα μπορείτε να πραγματοποιήσετε μεγαλύτερες αγορές επειδή δεν έχετε πολλά χρήματα πάνω σας. Επίσης, θα πρέπει να σταματήσετε να ξοδεύετε χρήματα όταν έχετε ήδη δαπανήσει τον προϋπολογισμό σας για την εβδομάδα.

 Υπάρχουν πολλοί τρόποι να σταματήσετε τον εαυτό σας να δαπανήσει, αλλά έως ότου ο εγκέφαλός σας είναι πραγματικά στην σκέψη, να το πάρω; υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να ξοδέψετε ξανά. Χρησιμοποιήστε αυτά τα κόλπα και θα διαπιστώσετε ότι γνωρίζετε περισσότερο κάθε ευρώ που ξοδεύετε. Αυτό κάνει πολύ πιο εύκολο να αποφύγετε τις δαπάνες όταν πρέπει πραγματικά να εξοικονομήσετε χρήματα.

Ο συναισθηματικός παράγοντας είναι η κυριότερη αιτία που μπορεί κάποιος να ξοδεύει λόγω της μοναξιάς και του συναισθηματικού κενού που νιώθει. Ένας ειδικός θα σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε ποιο είναι το νόημα πίσω από τις ξέφρενες αγορές και τι πραγματικά χρειάζεστε, την στιγμή που αγοράζετε το 5ο μπλουζάκι μέσα στην εβδομάδα.


                      Όποιος αγοράζει τα περιττά, πουλά τα αναγκαία
                                          

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

September

Οι πρώτες ψιχάλες ήρθαν και έπεσαν απαλά στο πρόσωπο μου καθώς μύριζα το νωπό χώμα. Σεπτέμβρης...ο μήνας που λατρεύω. Ο μήνας που με κάνει να αισθάνομαι, πως ίσως και να υπάρχει κάτι από μαγεία, εκεί έξω στο απέραντο σύμπαν. Η ενέργεια του φθινοπώρου σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις και γρήγορα να βάζεις νέους στόχους. Νέα θέλω με ζωντάνια, με όρεξη για δημιουργία. Αναπολώ το καλοκαίρι για μια στιγμή. Παγώνω την εικόνα στο μυαλό μου. Θάλασσα, αλμύρα στα μαλλιά, παγωτό στο χέρι. Αυτή η ξεγνοιασιά είναι υπέροχη, όμως μετά από λίγο την βαριέσαι. Νιώθεις πως ο χρόνος κολλάει. Όταν το σώμα ξεκουράστει μετά αρχίζει μια ανικανοποίητη δίψα για κάτι διαφορετικό. Εκεί έρχεται ο Σεπτέμβρης που σου θυμίζει ότι τελειώνει αυτή η ανεμελιά αλλά έρχονται νέα πράγματα. Η ρουτίνα όσο κι αν μας βαραίνει καμμία φορά έχει την χάρη της. Ξέρεις τι έχεις να κάνεις. Το προγραμμα σου συναντά την εκτίμηση για τον ελεύθερο χρόνο σου. Πέφτοντας τα πρώτα φύλλα στα πόδια μου θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρή. Ν

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα. Οι διαταραγμένοι γονείς είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου ότι είναι. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται σαν να είναι οι πιο φυσιολογικοί γονείς και ούτε τα παιδιά τους, ούτε κανείς άλλος, δεν γνωρίζει ότι δέχονται τις επιδράσεις των διαταραχών τους, μέχρι να είναι πολύ αργά. Μερικοί γονείς είναι φανερά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, είτε σεξουαλικά είτε σωματικά. Στην περίπτωση αυτή, η κακοποίηση είναι προφανής και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι κακοποιούνται και συνειδητοποιούν ότι έχουν πληγωθεί. Ως εκ τούτου, όσο οδυνηρό και να είναι, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να την αναγνωρίσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη που τους προκαλείται από αυτήν. Τι συμβαίνει όμως όταν η κακοποίηση δεν γίνεται εύκολα συνειδητή; Οι γονείς που είναι περισ

Ο θυμός μέσα στη σχέση

Ο θυμός αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει συναισθήματα, τα οποία ποικίλουν σε ένταση ξεκινώντας από την ήπια ενόχληση ή τον εκνευρισμό μέχρι την έντονη οργή και το μένος.  Μαθαίνουμε πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρατηρώντας αυτούς που μας φροντίζουν καθώς και επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές οι οποίες λειτούργησαν στο παρελθόν. Εμπειρίες, οι οποίες βιώσαμε κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, είναι αυτές που έχουμε εσωτερικεύσει και στη συνέχεια εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας.  Οι αντιλήψεις μας σχετικά με τον τρόπο που οι άλλοι (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές) διαχειρίζονται τον θυμό αλλά και με το πώς οι εκφράσεις του δικού μας θυμού έχουν αντιμετωπιστεί κι έχουν γίνει ή όχι αποδεκτές από αυτούς, επιδρούν σημαντικά στον τρόπο που αργότερα θα ανταποκριθούμε στον θυμό μας και στον θυμό των άλλων.                                             Χαρακτηριστικά του θυμού  Ο θυμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητα σχετίζεται με πλήθος αρ