Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Λευκή χρονιά

Λευκή, επιβλητική, συγκλονιστική νύχτα που ντύθηκε στα λευκά.  Η μαγεία του καιρού ανατρέπει το καθημερινό μουντό σκηνικό της πόλης.  Λίγο μετά το νέο έτος, η πόλη πάγωσε, ο χρόνος  σα να έγινε πιο αργός. Αυτό χρειαζόταν μάλλον για να ησυχάσει το έξω και να ζεσταθεί το μέσα.

Πέρασε μια χρονιά τόσο γρήγορα, που κανείς δεν κατάλαβε πότε ήρθε, τι έφερε και τι πήρε. Δεν φταίει ο χρόνος όμως, αλλά η βιασύνη μας. Μια βιασύνη σε όλα. Γρήγορο φαγητό, γρήγορος καφές, γρήγορες παρέες που δεν μιλούν, γρήγορο σεξ, γρήγορες σχέσεις.

Μια παύση. Χρειαζόμαστε όλοι μια παύση.

Ένα αληθινό άγγιγμα, μια ζεστή αγκαλιά χωρίς βιασύνη και φασαρία. Ένα φιλί αργό με τρυφερότητα. Ένα άγγιγμα στα μαλλιά, μια αληθινή χαμογελαστή καλημέρα. Σταματήστε ότι κάνετε! 
Παγώστε τον χρόνο για λίγο.
Ακούστε  ένα όμορφο τραγούδι με κλειστά τα μάτια για να ονειρευτείτε, έναν ωραίο καφέ από τα χεράκια σας, μια μεγάλη αναπνοή και ένα δυνατό ευχαριστώ για όσα έχω.

Χάνονται οι στιγμές μας σε λίστες πραγμάτων που δεν αγοράσαμε, στο ίδιο τρίτο ζευγάρι διαφορετικού χρώματος που δεν έχουμε. Είναι τόσο αστεία όλα αυτά. Δεν αγοράζονται οι στιγμές. Δεν πουλιέται η ματιά του ερωτά σου. Δεν φτάνει ο χρόνος  όταν αφιερώνεται μόνο σε δουλειές. Τα ρομπότ κάποτε σταματούν να δουλεύουν, να πηγαίνουν πέρα δώθε. Αλλά και που σταματούν είναι το ίδιο, γιατί δε έχουν ψυχή. Δεν γεύτηκαν ποτέ φρέσκιες φράουλες, ούτε κλεφτό φιλί.

Η σημερινή μέρα αυτό χαρίζει το πάγωμα του χρόνου. Έστω και λίγο, με τη μαγεία του μικρού παιδιού που κρύβεται βαθιά στον καθένα μας. Αν ήσουν παιδί, θα έτρεχες εκεί έξω δίχως να νιώθεις το κρύο. Θα έπαιζες, τα γέλια θα σκέπαζαν την γειτονιά και η ευτυχία θα ήταν αιωνιότητα. Ποτέ δεν είναι αργά ή χάσιμο χρόνου να ζήσεις με έμφαση στην στιγμή. Σε αυτό που αγγίζεις, σε αυτό που βλέπεις, σε αυτό που τρως και κυρίως σε αυτό που αισθάνεσαι.


Ο νέος στόχος λοιπόν για το νέο έτος ας είναι αυτός, στιγμές. Στιγμές που βιώνονται και δεν περνούν τόσο αστραπιαία από μπροστά μας. Το χιόνι εξάλλου πέφτει τόσο απαλά, κομψά, χωρίς  να χτυπάει κανέναν. Απλά το νιώθεις, το βλέπεις, το αγγίζεις και χάνεται…

Τους αρέσει να σκοτώνουν τον χρόνο τους περιμένοντας το χρόνο να τους σκοτώσει (Simone De Beauvoir).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

September

Οι πρώτες ψιχάλες ήρθαν και έπεσαν απαλά στο πρόσωπο μου καθώς μύριζα το νωπό χώμα. Σεπτέμβρης...ο μήνας που λατρεύω. Ο μήνας που με κάνει να αισθάνομαι, πως ίσως και να υπάρχει κάτι από μαγεία, εκεί έξω στο απέραντο σύμπαν. Η ενέργεια του φθινοπώρου σε κάνει να αναθεωρείς καταστάσεις και γρήγορα να βάζεις νέους στόχους. Νέα θέλω με ζωντάνια, με όρεξη για δημιουργία. Αναπολώ το καλοκαίρι για μια στιγμή. Παγώνω την εικόνα στο μυαλό μου. Θάλασσα, αλμύρα στα μαλλιά, παγωτό στο χέρι. Αυτή η ξεγνοιασιά είναι υπέροχη, όμως μετά από λίγο την βαριέσαι. Νιώθεις πως ο χρόνος κολλάει. Όταν το σώμα ξεκουράστει μετά αρχίζει μια ανικανοποίητη δίψα για κάτι διαφορετικό. Εκεί έρχεται ο Σεπτέμβρης που σου θυμίζει ότι τελειώνει αυτή η ανεμελιά αλλά έρχονται νέα πράγματα. Η ρουτίνα όσο κι αν μας βαραίνει καμμία φορά έχει την χάρη της. Ξέρεις τι έχεις να κάνεις. Το προγραμμα σου συναντά την εκτίμηση για τον ελεύθερο χρόνο σου. Πέφτοντας τα πρώτα φύλλα στα πόδια μου θυμήθηκα τότε που ήμουν μικρή. Ν

Όταν η κρυφή διαταραχή του γονέα προβάλλεται στο παιδί

Αυτά τα παιδιά περνούν μια ζωή με τη αίσθηση ότι τους έχει δοθεί άδικα ένας ρόλος από τον σκηνοθέτη. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους «θέλουν» και αρχίζουν να ενεργούν όλο και περισσότερο διαταραγμένα. Οι διαταραγμένοι γονείς είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου ότι είναι. Στον έξω κόσμο εμφανίζονται σαν να είναι οι πιο φυσιολογικοί γονείς και ούτε τα παιδιά τους, ούτε κανείς άλλος, δεν γνωρίζει ότι δέχονται τις επιδράσεις των διαταραχών τους, μέχρι να είναι πολύ αργά. Μερικοί γονείς είναι φανερά κακοποιητικοί προς τα παιδιά τους, είτε σεξουαλικά είτε σωματικά. Στην περίπτωση αυτή, η κακοποίηση είναι προφανής και τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν ότι κακοποιούνται και συνειδητοποιούν ότι έχουν πληγωθεί. Ως εκ τούτου, όσο οδυνηρό και να είναι, έχοντας συναίσθηση της κατάστασης, μπορούν να την αναγνωρίσουν και να ελαχιστοποιήσουν τη βλάβη που τους προκαλείται από αυτήν. Τι συμβαίνει όμως όταν η κακοποίηση δεν γίνεται εύκολα συνειδητή; Οι γονείς που είναι περισ

Ο θυμός μέσα στη σχέση

Ο θυμός αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει συναισθήματα, τα οποία ποικίλουν σε ένταση ξεκινώντας από την ήπια ενόχληση ή τον εκνευρισμό μέχρι την έντονη οργή και το μένος.  Μαθαίνουμε πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρατηρώντας αυτούς που μας φροντίζουν καθώς και επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές οι οποίες λειτούργησαν στο παρελθόν. Εμπειρίες, οι οποίες βιώσαμε κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, είναι αυτές που έχουμε εσωτερικεύσει και στη συνέχεια εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας.  Οι αντιλήψεις μας σχετικά με τον τρόπο που οι άλλοι (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές) διαχειρίζονται τον θυμό αλλά και με το πώς οι εκφράσεις του δικού μας θυμού έχουν αντιμετωπιστεί κι έχουν γίνει ή όχι αποδεκτές από αυτούς, επιδρούν σημαντικά στον τρόπο που αργότερα θα ανταποκριθούμε στον θυμό μας και στον θυμό των άλλων.                                             Χαρακτηριστικά του θυμού  Ο θυμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητα σχετίζεται με πλήθος αρ