Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αναρτήσεις

Ο θυμός μέσα στη σχέση

Ο θυμός αναφέρεται συνήθως σε μια κατάσταση που περιλαμβάνει συναισθήματα, τα οποία ποικίλουν σε ένταση ξεκινώντας από την ήπια ενόχληση ή τον εκνευρισμό μέχρι την έντονη οργή και το μένος. Μαθαίνουμε πώς να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας παρατηρώντας αυτούς που μας φροντίζουν καθώς και επαναλαμβάνοντας συμπεριφορές οι οποίες λειτούργησαν στο παρελθόν. Εμπειρίες, οι οποίες βιώσαμε κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας, είναι αυτές που έχουμε εσωτερικεύσει και στη συνέχεια εκφράζονται μέσω της συμπεριφοράς μας.
 Οι αντιλήψεις μας σχετικά με τον τρόπο που οι άλλοι (γονείς, δάσκαλοι, συμμαθητές) διαχειρίζονται τον θυμό αλλά και με το πώς οι εκφράσεις του δικού μας θυμού έχουν αντιμετωπιστεί κι έχουν γίνει ή όχι αποδεκτές από αυτούς, επιδρούν σημαντικά στον τρόπο που αργότερα θα ανταποκριθούμε στον θυμό μας και στον θυμό των άλλων.

Χαρακτηριστικά του θυμού 
Ο θυμός ως χαρακτηριστικό της προσωπικότητα σχετίζεται με πλήθος αρνητικών παραγόντων, μεταξύ των οποίων είναι τα προβλήματα υγεία…
Πρόσφατες αναρτήσεις

Εαυτέ μου που είσαι;

Παρατηρώ καθημερινά κάποιος να ψάχνει τον σύντροφο του, την μάνα του, τα κλειδιά του, τον σκύλο του...Όλοι ψάχνουν κάτι, μα κι αν το βρουν, πάλι ανικανοποίητοι είναι. Ένα μεγάλο κενό, σε μια γκρίζα στην καλύτερη περίπτωση, απόχρωση.


Κάπου ανάμεσα στο ψάξιμο και στην μεγάλη αφοσίωση στους άλλους, έρχεται η μέρα που εκείνο το κενό αρχίζει να ουρλιάζει μέσα σου. Μα εσύ αναρωτιέσαι τι θέλει; Είσαι λες καλά τα έχεις όλα δουλειά, σύντροφο, οικογένεια, φίλους. Το θάβεις με πιτσιλίσματα ευτυχίας.


Ξυπνάς ένα πρωί και ο σύντροφος σε εγκαταλείπει. Ναι σε εγκαταλείπει, εσένα που τα έδωσες όλα. Η οικογένεια σε βάζει στο περιθώριο, γιατί τα χωράφια που πήρες ήταν περισσότερα (σπουδαίος λόγος, ειδικά στην ελληνική οικογένεια). Οι φίλοι άρχισαν να ασχολούνται με τις δικές τους σχέσεις πιο εντατικά. Ο σκύλος σου παραδόξως είναι εκεί. Κι όμως κάτι λείπει...


Μα ναι εσύ! Εσύ εαυτέ! Λείπεις γιατί σε εξαφάνισα με την προτεραιότητα που έδωσα στους άλλους. Μην με παρεξηγήσεις δεν θέλω να γίνω εγωιστής! Μη με π…

Ποιος είπε ότι η αγάπη πονάει?

Να ξεκινάς από την αρχή...Εκεί που νομίζεις πως όλα τελείωσαν πάρε φόρα και σήκω. Ύψωσε το ανάστημά σου σε ότι σε έριξε και δείξτου τι σημαίνει συνεχίζω... Εμπόδια συναντάμε καθημερινά και σύμφωνα με τον τρόπο ζωής, σε μια εποχή που όλο τρέχει και πουθενά δεν φτάνει, εσύ δεν μπορείς να σου επιτρέπεις να μένεις κάτω! Θα σε ποδοπατήσουν. Θα σου πάρουν ότι έχεις κι όταν θα φύγουν θα έχει μείνει ένα άδειο ερείπιο που κάποτε φάνταζε αγάπη. Όσο δίνεις τόσο θα παίρνουν, κι όσο θα παίρνουν τόσο πιο κάτω θα πέφτεις.

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξεχνάνε κι αυτό, είναι το τίμημα που πληρώνουν ξανά και ξανά, όταν το κενό αρχίζει να απλώνεται μέσα τους. Δεν μπορείς να αφήνεις την κάθε άχρωμη προσωπικότητα να σου κλέβει τα χρώματα. Είσαι ξεχωριστός και κάθε φορά που πονάς αποχρωματίζεσαι και το μαύρο απλώνεται μέσα σου. Αρχίζει να κυριεύει κάθε σου κύτταρο και ξαφνικά δεν βλέπεις. Δεν βλέπεις ότι σε πατάνε, δεν βλέπεις ότι πέφτεις για να σηκώσεις άδεια προσωπεία. Δεν βλέπεις ότι δεν μπορείς να κάνε…

Οι ρίζες της αναβλητικότητας

Ο καθένας από εμάς μπορεί να αναρωτηθεί με ποιους τρόπους έχει έρθει ο ίδιος ή κάποιο προσφιλές του πρόσωπο σε επαφή με την έννοια της αναβλητικότητας. Ίσως κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων που για κάθε εργασία έπρεπε να χτυπήσει, ελάχιστες μέρες πριν την ημερομηνία παράδοσης, ένας ηχηρός συναγερμός προκειμένου να ετοιμαστεί και να παραδοθεί… 

Το ίδιο πάντα επεισοδιακό σενάριο -συχνά πολύ ενδιαφέρον και ως ταινία τρόμου για τους άλλους «μη αναβλητικούς» συμφοιτητές που το παρακολουθούσαν σχεδόν έντρομοι- μπορεί να ίσχυε και για τις εξετάσεις για κάθε μάθημα κοκ. Με την αναβλητικότητα μπορεί επίσης να έχουμε συστηθεί και κατά τη διεκπεραίωση διαφόρων υποχρεώσεων, όπως είναι, για παράδειγμα, η πληρωμή λογαριασμών, διάφορες ημερομηνίες λήξης για τυχόν υποχρεώσεις μας, ακόμη και η αναβολή επίσκεψης στο γιατρό για κάποιο θέμα υγείας που μας απασχολεί και αναβάλλουμε διαρκώς την εξέτασή του.

Πολλοί άνθρωποι βέβαια αναβάλλουν σε καθημερινό επίπεδο πολλά «μικρά» πράγματα έχοντας καταλήξε…

Πως δημιουργούνται τα ψυχοσωματικά;

Η λέξη «ψυχοσωματικά» είναι σύνθετη από τις λέξεις «ψυχή» και «σώμα».
Όλες οι ασθένειες μπορούν να θεωρηθούν ως ψυχοσωματικές με την έννοια ότι η αντίδραση του μυαλού (ψυχή) μπορεί να εκδηλώσει μια σωματική νόσο (σώμα). 

Στη σημερινή εποχή και στις σύγχρονες κοινωνίες η απειλή που βιώνει ο άνθρωπος εμφανίζεται σε μορφή έντονου άγχους. Το πρώτο στάδιο της αντανακλαστικής αντίδρασης του άγχους είναι ο συναγερμός, ενεργοποιώντας το παρασυμπαθητικό σύστημα. Έπειτα, ακολουθεί η αντίσταση, χωρίς όμως επαρκή σωματική εκτόνωση ή ακόμα και καθόλου εκτόνωση -και αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στην κατάρρευση. Συνεπώς, διαιρετικές ουσίες, όπως π.χ. η κορτιζόνη, απελευθερώνονται, αλλά δεν αξιοποιούνται από τον οργανισμό. Κατά συνέπεια, εάν ένα όργανο του σώματος είναι ήδη καταπονημένο, θα εμφανίσει πρώτο συμπτώματα σωματοποίησης.

Μερικές κλινικές ασθένειες μπορεί να επηρεαστούν πολύ από ψυχολογικούς παράγοντες. Τέτοιες είναι το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η υπέρταση, το έλκος στομάχου και το έκζεμα. …

Τι είναι αυτό που καθορίζει το φύλο μας?

Η ομοφυλοφιλία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις: όμοιος + φύλο + φιλία, που σημαίνει «αυτός που είναι φίλος του ιδίου φύλου». Ευρύτερα όμως έχει καθιερωθεί ως «η ερωτική έλξη και/ή σεξουαλική επαφή ατόμου προς άτομο του ιδίου φύλου».

Η ομοφυλοφιλία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αρνητικά κυρίως από την εκκλησία που την θεωρεί αμαρτία, αλλά και σε πολλές κοινωνίες είναι στιγματισμένη  ως ανεπιθύμητη και μη αποδεκτή συμπεριφορά. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να υπάρχει αποδοχή και δεν διαφέρουν σε μεταχείριση τα άτομα με διαφορετική σεξουαλική προτίμηση που δεν διαφέρουν σε τίποτα από όλους τους ανθρώπους, εκτός από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους.
 Το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού ανέρχεται το ποσοστό των ομοφυλόφιλων. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αναγκάζεται να κρύψει την σεξουαλική του ταυτότητα ή να έχει μια φανερή σχέση όπως και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Πολλοί δυστυχώς ακόμη και σε εργασιακό περιβάλλον γίνονται αντικείμενα χλευασμού, ακόμη και βίας!  Αυτό πολλές φ…

Καταναλωτική μανία

Όταν χτυπηθείτε από το σφάλμα των δαπανών και τα ψώνια πλέον γίνονται με το να σας ζημιώνουν, είναι δύσκολο να απεμπλακείτε μόνοι σας. Το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να αγοράσετε στον εαυτό σας κάτι ωραίο.
 Οι αγορές μπορούν να ενεργοποιήσουν κέντρα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο και έτσι είναι μια δύσκολη συνήθεια να ξεφύγουμε. Θα πρέπει να δημιουργήσετε μια δικλίδα ασφαλείας και  να κάνετε το μυαλό σας να καταλάβει ότι πρέπει να μην ξοδέψετε και άλλα.

Μείνετε απασχολημένοι
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η επιρροή  των αγορών σταματάει μόνο όταν βαρεθείτε ή κουραστείτε. Με το να είστε συχνά απασχολημένοι ενεργοποιείτε ένα αντίδοτο στον εγκέφαλο σας έτσι ώστε να ξεφύγετε από τον φαύλο κύκλο των αγορών. 
Ένας πολύ καλός τρόπος για να γεμίσετε το χρόνο σας είναι να αναλάβετε ένα νέο, φθηνό χόμπι. Για παράδειγμα, μπορείτε να αναλάβετε τη χειροτεχνία, τη ζωγραφική, τα μοντέλα χειροτεχνίας ή κάποια άλλη εργασία που κρατά τα χέρια σας απασχολημένα. Όταν είστε απασχολ…